HEM
rosendalen vättlösa, götene

Spännande 1700-talsgård

1700-talsgården, väl värd ett besök.Café Rosendalen - mysigt.Butiken - ständigt spännande produkter.Hälsa på djuren.
Du hittar aktuell information på vår Facebooksida och spännande bilder på Instagram.

Gården: Det f d bostadshuset är byggt i slutet av 1700-talet. Det äldsta bevarade dokumentet är daterad 1802 och utifrån det kan vi på goda grunder påstå att stockhuset uppfördes på 1700-talet. Detsamma gäller ladugården, som är mer ekonomiskt byggt med skiftande kvalitet på stockarna i väggarna. Bostadshuset var bebott fram till 1940. Sedan dess har gården varit fritidsområde. På fastigheten finns ett fornminne. På kullen finns rester av slaggvarpa, som indikerar att här har det funnit en gammal plats för järnframställning. Riksantikvarieämbetet registrerade fynden 1973 och fastställde några år senare fornminnet. Hur gammalt fornminnet är kan vi bara spekulera om, men kanske 1000 år. Fastigheten delas av Stenbäcken, som rinner ut i Åsbotorpabäcken och så småningom i Sjöråsån och slutligen Vänern i Hällekis. En stor del av fastigheten omsluts av en magnifik stenmur, som får oss att fundera på hur det gick till när muren byggdes.
Rosendalen ligger 400 meter från en bergtäkt, som avvecklas 2024. Bergtäkten förvandlas sakta med säkert till en sevärd badsjö.
Bostadshuset: Här inryms Café Rosendalen. Det finns åtta platser och många uppskattar att avnjuta en stund i gammal miljö.

Butiken: Kinnekulle Antique är inrymd i den gamla ladugården, som reonverats invändigt. Se våra heminredningsprodukter i inspirerande miljö. Café Rosendalen erbjuder hembakt, ofta bakat samma dag! Alternativ, som är bakat utan gluten, erbjuds. 
Caféet är godkänt för livsmedelshantering.

Swish: Vi ser helst att du betalar med Swish. Får du problem med mobiltäckning kan du ansluta till vårt öppna WiFi.

Djuren: På gården finns hästarna Sunnis och Orion samt fåren Chip och Plopp. Deras främsta uppgift är att hålla slyn i schack och det klarar de galant! Vi avråder från att mata hästarna eftersom de lekfullt kan bitas.

Hitta hit: Kinnekulle Antique på Rosendalen hittar du 2 km öster om Lilla Bjurum eller 8 km från Götene på Vättlösavägen mot Lerdala. Kommer du från Lerdala är det 5 km från avtagsvägen vid Flämslätt. Kommer du från Skara svänger du av vid Ledsjö mot Lilla Bjurum.
Google Maps: Rosendalen 4, 53391 GÖTENE | hitta.se: Vättlösa Rosendalen 4, GÖTENE
Kartor (iPhone): Rosendalen 4, 53391 GÖTENE, Sverige

Större sällskap: Med god framförhållning kan vi ta emot större sällskap. Tipspromenad kan ordnas. Vi har bilparkering med plats för 12-14 bilar och därutöver är det fritt fram att parkera utmed vägen.

Skriv och be om förslag till arrangemang!

Kinnekulle Antique är medlem i Mötesplats Kinnekulle. Vi medverkade för första gången i Vårrundan 2023. Många besökte gården under de två somriga dagarna. Vi satsar på deltagande även i år, 4-5 maj.